Advent: licht in je sokkenla (podcast)

In de podcast van vandaag vertelt pastor Martijn in zijn gesproken column over licht, opruimen en wat zijn sokken met Advent te maken hebben.

Wil je de podcast zelf lezen als column? Dat kan


Advent: licht in je sokkenla

Vanochtend was het weer even zoeken, maar het is gelukt. Geholpen door het licht van de zaklamp op mijn telefoon vond ik ‘m achterin de la: de bijpassende sok zonder gat. Verscholen achter een berg met enkelsokken die niet lekker zitten, sokken die meer gat dan sok zijn of goede sokken die helaas net niet passen bij je outfit. Ik had ‘m niet gevonden zonder het licht van mijn telefoon. Thank you, technology!

Het lijkt zo logisch dat er licht is – als er licht is. Dat je telefoon oplicht als je ‘m pakt of dat de lamp in de keuken aangaat als je op de knop duwt. Het is lastig als dat niet zo is: als de stroom uitvalt, of je vergeten bent je telefoon op te laden, dan zit je in het donker. 

We leven toe naar Kerst: feest van het licht. En ik vraag me vandaag af: wat is dan dat licht? Waarom hangen we nou lichtjes in de bomen? Omdat het mooi is? Natuurlijk! Gezellig? Zeker! ‘Er was een ster in het kerstverhaal en die gaf licht?’ Klopt! Maar wat heeft Kerst nou met licht te maken? ‘Ja, dat Jezus geboren werd en die was het licht van de wereld.’

Oké, maar dan nog een keer de vraag: wat is dat licht? Wat doet het met je? Waarom hangen we het in de boom en voor het raam? Wat hoop je ervan? En wat hoop je van Kerst: gezelligheid, lekker eten, een mooi versierde kamer, familie over de vloer, lichtjes in de boom. That’s it?

Goddank voor de tijd van Advent, die tijd voor Kerst, waarin we vragen en hopend uitkijken naar het licht. Of beter gezegd: uitkijken in het licht. Het licht dat eraan komt, valt op onze gedoetjes, onze trots en ons gepruts, op wat goed gaat en wat beter kan. En daagt ons uit om op zoek te gaan: om in het licht dat bijna doorbreekt, te graven naar wat waarde heeft, naar wat er echt toe doet, naar meer dan ‘lichtjes in de boom’. 

Ik neem me bij deze voor om mijn sokkenla eens op te ruimen. Kijken met welke sokken ik verder wil en van welke sokken ik afscheid ga nemen. Misschien is dat ook wel iets voor deze tijd van Advent: jezelf de vraag stellen hoe dat licht, dat licht dat eraan komt, kan schitteren in jouw plannen, ideeën, waarheden, idealen, in jouw leven. Wat wil je opruimen? Waar wil je mee verder? Waar ga jij naar op zoek?

Martijn de Jong
pastor/pionier van Geloven in Spangen

Deze podcast is gemaakt voor ons initiatief Kerst Delfshaven.

Op de hoogte blijven?

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.