Verantwoording 2020

2020

In deze terugblik nemen we je mee op de reis die Geloven in Spangen in 2020 heeft gemaakt.

Op z'n Spangens, maar dan anders

Het maken van plannen is relatief. Dat bleek afgelopen jaar wel. Een groot deel van de activiteiten die we in 2020 wilden doen, hebben we geschrapt of – waar mogelijk – anders vormgegeven. Wat we wel hebben gedaan, lees je in dit jaaroverzicht.

Behoefte aan nabijheid

In het afgelopen jaar werden de uitdagingen en aandachtspunten van Spangen scherp voor het voetlicht gebracht door corona. Om hier goed op in te spelen, hebben we onze focus als volgt geformuleerd:

Aanspreken van het wijknetwerk

Aan het begin van de eerste lockdown hebben we Delfshaven Helpt opgericht, een platform waarin op dit moment ruim 75 organisaties uit Delfshaven – van moskeeën en huisartsen tot gemeente Rotterdam, lokale kerken en jongerenwerkers – participeren om samen de schouders onder de wijk te zetten.

Een greep uit onze acties vanuit Delfshaven Helpt

Bezorgen pakket Delfshaven Helpt
Inpakken pakketten Delfshaven Helpt
Delfshaven Helpt - Spangen
Delfshaven Helpt verslag

Als je deelt, wordt het meer..

Daar geloven we heilig in. Daarom hebben we in 2020 zoveel mogelijk geprobeerd te delen, op verschillende manieren en in diverse vormen.

4.057

wijkdiners

10.749

gezonde ontbijtjes

Wat betekent het om kerk te zijn in corona-tijd?

We hebben veel mogen betekenen op het gebied van samenwerking en praktische hulp, maar we hebben ook vol ingezet op passende vormen van vieren, samen leren, elkaar (vaak online) ontmoeten en samen te vieren wat ons beweegt, in het leven en in de wijk.

Frisse blik: podcast voor de werkdag

In maart 2020 zijn we begonnen met een podcast voor elke werkdag om korte, frisse momenten van inspiratie te bieden voor onze gemeenschap. Het was leuk om te merken dat deze ook breder geluisterd werd.

Wandelvieringen

In mei 2020 hebben we de wandelvieringen ontwikkeld: een corona-proof, interactief concept om buiten in kleine groepen een viering te hebben. Zeker de eerste paar keren merkten we een ontlading bij mensen om elkaar weer te ontmoeten en het geloof te delen. Leuk om te zien dat het concept breder opgepakt werd door bijvoorbeeld Tear en de Protestantse Kerk. 

Een pop-up kapel voor de wijk

In de Stille Week hebben we ons wijkcafé Tussen Hemel & Aarde omgetoverd tot een heuse pop-up kapel waar mensen langs konden komen voor het aansteken van een kaars, een gebed of gewoon een bak koffie en een goed gesprek.

Pastor Martijn steekt een kaars aan terwijl ouderling Selma op de achtergrond bezig is met de voorbereidingen voor een maaltijd
Geloven in Spangen - Over ons

Verduurzaming van de geloofsgemeenschap

In 2020 hebben we ook gevierd dat we kerngemeente zijn geworden. Daarnaast zijn we dankbaar dat we in coronatijd de gemeenschap niet hebben zien krimpen, maar juist zien groeien: in verbondenheid, in aantal, in doorzettingsvermogen.

Taart met Hemelvaart

Toen op Hemelvaartsdag het jaarlijkse pleinfeest voor Serve the City niet door kon gaan, hebben we ruim 1200 stukken taart uitgedeeld in Spangen. Middenin de lockdown en op een bloedhete dag was dit een aangename verrassing voor veel mensen.

En hier vertellen we nog iets meer over cluster Kerk

Enkele cijfers op een rij

Zoals hierboven duidelijk wordt, hebben we in 2020 ook gebouwd aan verdieping en verduurzaming van de geloofsgemeenschap van Geloven in Spangen. Dit is niet altijd te vangen in cijfers, maar we hebben er wel een paar.

1.104

stukken taart

10.749

gezonde ontbijtjes

Nico van Splunter en twee journalisten voor de Yess! weggeefwinkel

'Do it again': pionieren in BoTu

Vanuit Geloven in Spangen zijn we officieel 1 januari 2020 ook gestart met een nieuwe pioniersplek ‘Geloven in BoTu’ die zich richt op het gebied Bospolder-Tussendijken. Op het eerste gezicht geen ideaal moment gezien corona, maar er gebeurde iets bijzonders. We hebben door onze ervaringen in Spangen geleerd dat onmogelijkheden soms kansen zijn die gezien en uitgepakt moeten worden.

Aansluiten bij behoeften en kansen

Met deze gedachte in het achterhoofd zijn we in juni 2020 een pop-up store begonnen in Bospolder-Tussendijken: dit concept hebben we doorontwikkeld tot de weggeefwinkel Yess! waar per week zo’n 400 huishoudens gratis boodschappen kunnen halen, maar ook betrokken worden bij de activiteiten daar. Zo zijn er clubs voor ouders en kinderen, worden mensen doorverwezen naar maatschappelijk werk – die ook in Yess! hun spreekuur hebben – en de levensmiddelen die uitgedeeld worden, zijn gesponsord door Jumbo en andere ondernemers uit Rotterdam en de bredere regio. Daarbij krijgen de vrijwilligers van Yess! de gelegenheid om hun vrijwilligersvergoeding op te sparen om een opleiding te doen.

Twee vrijwilligers van de Yess! weggeefwinkel

En tot slot...

Bedankt dat je de tijd nam om met ons mee terug te kijken naar enkele highlights uit 2020. We hopen dat we ook in 2021 weer van betekenis kunnen zijn in Spangen en Bospolder-Tussendijken om samen leven te brengen in de wijk.