Verantwoording 2020

In deze terugblik nemen we je mee op de reis die Geloven in Spangen in 2020 heeft gemaakt.

Op z’n Spangens, maar dan anders

Het maken van plannen is relatief. Dat bleek afgelopen jaar wel. Een groot deel van de activiteiten die we in 2020 wilden doen, hebben we geschrapt of – waar mogelijk – anders vormgegeven. Wat we wel hebben gedaan, lees je in dit jaaroverzicht.

Behoefte aan nabijheid

In het afgelopen jaar werden de uitdagingen en aandachtspunten van Spangen scherp voor het voetlicht gebracht door corona. Om hier goed op in te spelen, hebben we onze focus als volgt geformuleerd:

Aanspreken van het wijknetwerk

Aan het begin van de eerste lockdown hebben we Delfshaven Helpt opgericht, een platform waarin op dit moment ruim 75 organisaties uit Delfshaven – van moskeeën en huisartsen tot gemeente Rotterdam, lokale kerken en jongerenwerkers – participeren om samen de schouders onder de wijk te zetten.

Als je deelt, wordt het meer..

Daar geloven we heilig in. Daarom hebben we in 2020 zoveel mogelijk geprobeerd te delen, op verschillende manieren en in diverse vormen.

4.057 wijkdiners
10.749 gezonde ontbijtjes

Wat betekent het om kerk te zijn in corona-tijd?

We hebben veel mogen betekenen op het gebied van samenwerking en praktische hulp, maar we hebben ook vol ingezet op passende vormen van vieren, samen leren, elkaar (vaak online) ontmoeten en samen te vieren wat ons beweegt, in het leven en in de wijk.

Frisse blik: podcast voor de werkdag

In maart 2020 zijn we begonnen met een podcast voor elke werkdag om korte, frisse momenten van inspiratie te bieden voor onze gemeenschap. Het was leuk om te merken dat deze ook breder geluisterd werd.

Wandelvieringen

In mei 2020 hebben we de wandelvieringenontwikkeld: een corona-proof, interactief concept om buiten in kleine groepen een viering te hebben. Zeker de eerste paar keren merkten we een ontlading bij mensen om elkaar weer te ontmoeten en het geloof te delen. Leuk om te zien dat het concept breder opgepakt werd door bijvoorbeeld TEAR en de Protestantse Kerk. 

Geloven-in-Spangen-wandelviering

Een pop-up kapel voor de wijk

In de Stille Week hebben we ons wijkcafé Tussen Hemel & Aarde omgetoverd tot een heuse pop-up kapel waar mensen langs konden komen voor het aansteken van een kaars, een gebed of gewoon een bak koffie en een goed gesprek.

Verduurzaming van de geloofsgemeenschap

In 2020 hebben we ook gevierd dat we kerngemeente zijn geworden. Daarnaast zijn we dankbaar dat we in coronatijd de gemeenschap niet hebben zien krimpen, maar juist zien groeien: in verbondenheid, in aantal, in doorzettingsvermogen.

Taart met Hemelvaart

Toen op Hemelvaartsdag het jaarlijkse pleinfeest voor Serve the City niet door kon gaan, hebben we ruim 1200 stukken taart uitgedeeld in Spangen. Middenin de lockdown en op een bloedhete dag was dit een aangename verrassing voor veel mensen.